فهرست مطالب

پایش - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1388)

مجله پایش
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، تابستان 1388)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 224
  • حسین علی محمدی، شهرام علمداری، افشین امینی، محمدرضا سهرابی * صفحات 227-234

    دسترسی آسان به بخش های مختلف اورژانس، در رسیدگی سریع به بیماران، دارای اهمیت بسیار زیادی است. به منظور بررسی وضعیت موجود بیمارستان های عمومی (جنرال) دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، از نظر دسترسی به قسمت های مختلف بخش اورژانس، مطالعه ای توصیفی بر روی پنج بیمارستان شهدای تجریش، مدرس، امام حسین (ع)، لقمان و طالقانی تهران انجام شد. اطلاعات لازم با استفاده از یک فهرست بازبینی حاوی چهل معیار اختصاصی در زمینه دسترسی جمع آوری و با استانداردهای مورد نظر مقایسه گردید.
    نتایج این پژوهش نشان می دهند که از 40 معیار مورد بررسی، این بیمارستان ها حداکثر 16 معیار (‍40 درصد) را دارا بوده اند، 13 معیار در هیچیک لحاظ نشده و تنها پنج معیار در همه آنها رعایت گردیده است. سایر معیارها در تعدادی رعایت و در سایرین فراموش شده است. معیارهایی اساسی مانند نزدیکی اتاق احیای قلبی به درب ورودی و مستقل بودن ورودی آمبولانس و بیماران سرپایی، مشخص بودن تریاژ از طریق راهنماهای خاص، درب ورودی مشخص اورژانس، ورودی مجزا برای آزمایشگاه و رادیولوژی از طریق اورژانس در هیچیک و معیارهای مربوط به بیماران روان پزشکی و ترومایی، وضوح و دستیابی سریع به بخش اورژانس در اغلب آنها رعایت نشده است.
    با اطلاعات به دست آمده می توان نتیجه گرفت که طراحی اورژانس های مورد بررسی با استانداردها فاصله دارد و نیازمند بازنگری و ترمیم است. از طرف دیگر، طراحی اورژانس ویژگی های خاص خود را دارد که در طراحی بیمارستان، محل آن از ابتدا باید مشخص و مطابق استانداردهای مربوط انجام شود.

    کلیدواژگان: اورژانس، دسترسی، بیمارستان، طراحی اورژانس
  • اکبر نیک پژوه، بتول شریعتی، ثریا سهیلی صفحات 235-244
    هزینه یابی و تجزیه و تحلیل هزینه ها به مثابه ابزارهای مدیریتی می توانند ما را در فراهم آوردن داده های لازم برای تصمیم گیری های آگاهانه درباره سرمایه گذاری برای اقدام ها و زیر ساختارها یاری دهند.
    استفاده از روش استاندارد شده هزینه ها، مقایسه ها را تسهیل خواهد کرد. این پژوهش به منظور محاسبه هزینه واحد خدمات بخش رادیولوژی بیمارستان امیر اعلم تهران به روش تقلیلی مرحله ای (Step-Down) انجام شد تا بتواند الگویی برای مطالعات گسترده تر مقایسه ای بعدی فراهم سازد، مشکلات این راه را شناسایی کند و پیشنهادهایی برای کاهش این مشکلات ارایه دهد.
    با روشی گام به گام، هزینه واحد خدمت در بخش رادیولوژی بیمارستان امیر اعلم در سال 1384 در هشت مرحله محاسبه گردید:-1 ارزیابی داده ها، 2- تشکیل دادن یک چهارچوب هزینه ای، 3- طبقه بندی مراکز هزینه زا، 4- تخصیص مخارج برای طبقات مراکز هزینه زا، 5- شناسایی و تعیین هزینه ها و هدایایی که به صورت معمول در حسابداری بیمارستان ثبت نمی شوند، 6- تخمین استهلاک و کاهش بها، 7- تخصیص کم شونده (Step-Down) هزینه های بالاسری و 8- محاسبه هزینه واحدها (UNIT COSTS).
    هزینه متوسط واحد خدمت رادیولوژی ساده 064/50 ریال، سونوگرافی 300/70 ریال و سی تی اسکن 142/245 ریال به دست آمد که مقایسه این اعداد با متوسط تعرفه ها نشان می داد که تعرفه ها تنها حدود 50 تا 70 درصد از هزینه ها را پوشش می دهند و به نظر می رسد که این تعرفه ها، پس از مطالعات در چندین نوع بیمارستان در نواحی مختلف کشور نیاز به تجدید نظر داشته باشند.
    اطلاعات حسابداری بیمارستان، برای محاسبه هزینه واحد خدمت ساختار مناسبی نداشت و جمع آوری اطلاعات مناسب مستلزم صرف زمان زیادی بود. برای این که امکان انجام محاسبه هزینه واحد خدمت، در اسرع وقت و به طور متمرکز فراهم باشد، پیشنهاد می شود اولا اطلاعات حسابداری به شکلی مناسب برای محاسبه هزینه واحد خدمت طبقه بندی شود. ثانیا از این اطلاعات در فواصل زمانی مناسب و پایان سال مالی، برای محاسبه هزینه واحد خدمت استفاده شود و به عبارت ساده تر، برنامه محاسبه هزینه واحد خدمت در شبکه نظام حسابداری ادغام گردد. در این صورت، حسابداری علاوه بر کارهای معمول، نقاط ضعف و قدرت و اتلاف منابع را روشن کرده و زمینه افزایش بهره وری را فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: هزینه واحد خدمت رادیولوژی، تجزیه و تحلیل هزینه ها، روش تقلیلی، مرحله ای هزینه یابی
  • نرگس ساعی پور، حجت زراعتی، رویا ابهری، کاظم محمد * صفحات 245-251

    هدف از این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با درد پشت و کمر و تغییر این دردها در سال های 1369 نسبت به سال 1378 بود. این مطالعه بر اساس اطلاعات دو طرح ملی سلامت و بیماری سال های 70-1369 (طرح اول) و 1378 (طرح دوم)، که به ترتیب شامل 27752 و 36945 فرد 15 ساله یا مسن تر بودند، انجام شد.
    در مطالعه حاضر، 3163 نفر از طرح اول و 457 نفر از طرح دوم حذف شدند. درد پشت و کمر به مثابه متغیر وابسته و متغیرهای نوبت طرح، منطقه زندگی، سن، جنس، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، مصرف سیگار، استفاده از قلیان، سابقه شکستگی، سلامت روان، دفورماسیون و مقیاس توده بدنی (Body Mass Index-BMI) به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شدند.
    مدل های رگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار SPSS، برای تجزیه و تحلیل ها به کار گرفته شدند. یافته ها نشان می دهند که شانس ابتلا به درد در سال 1378 کمتر از سال 1369 است که با افزایش سن و BMI، افزایش و با افزایش تحصیلات کاهش می یابد. شانس ابتلا به درد در روستاییان، زنان و افراد متاهل بیشتر است. این شانس با استفاده از دخانیات، عدم برخورداری از سلامت روان، وجود شکستگی و داشتن دفورماسیون (بدشکلی) افزایش می یابد. کاهش درد کمر در سال 1378 نسبت به سال 1369 می تواند ناشی از تغییرات الگوی زندگی در طول این مدت باشد. افزایش تحصیلات، کاهش وزن و کاهش مصرف دخانیات عواملی هستند که می توانند به کنترل این دردها کمک کنند.

    کلیدواژگان: درد پشت و کمر، طرح ملی سلامت و بیماری، ایران
  • امین ترابی، محمد جواد طراحی، غفارعلی محمودی صفحات 253-262
    این پژوهش یک مطالعه اپیدمیولوژیک اقتصادی و از نوع توصیفی است که در جریان آن همه مصدومان تصادفات موتور سیکلت (375 مورد) مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان شهدای عشایر شهرستان خرم آباد از تیر ماه 1384 تا تیر ماه 1385 به مدت یک سال مورد بررسی قرار گرفتند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه و پرسشنامه ای، حاوی 20 سوال در زمینه متغیرهای جمعیتی، بیمارستانی و هزینه ای، جمع آوری و از طریق نرم افراز آماریSPSS و آزمون های آماری مناسب، مانند کای دو و آنالیز واریانس، تجزیه و تحلیل شدند.
    در این پژوهش، تعداد 375 مصدوم در بیمارستان مورد نظر بر اساس متغیرها و اهداف طرح مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد، 15 نفر (4 درصد) در اثر تصادف جان خود را از دست دادند. 9/89 درصد از مصدومان مرد و بقیه زن بودند. بیشتر مصدومان (8/56 درصد) در دامنه سنی 25-16 قرار داشتند. محل وارد شدن ضربه اولیه در 5/51 درصد موارد به صورت اشتراکی (ترکیبی از چند نوع محل ضربه عمدتا سر، سینه و گردن)، 21.6 درصد ضربه به پا و در 3/17 درصد از موارد، ضربه فقط به سر وارد شده بود. علت نهایی فوت در متوفیان این حوادث در 25/56 درصد از موارد ضربه به سر بود. در بین کل مصدومان، 9/86 درصد دارای گواهینامه و بقیه فاقد گواهینامه رانندگی با موتور سیکلت بودند. 92 درصد از مصدومان، در حین رانندگی، فاقد کلاه ایمنی بودند. کل هزینه بستری و سرپایی این مصدومان 981572746 ریال بود. در حدود 1/4 درصد از کل حوادث و سوانح (عمدی و غیر عمدی) ارجاعی به بیمارستان را مصدومان مورد مطالعه و 7/14 درصد از کل مصدومان ناشی از حوادث رانندگی و ترافیکی (اتومبیل و موتور) را مصدومان حوادث موتورسواری تشکیل می دهند. 2/1 درصد از کل بیماران بستری بیمارستان در سال مذکور را مصدومان بستری شده ناشی از تصادف موتورسواری به خود اختصاص می دهند. بر اساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بین تعداد راکبان و مدت زمان بستری در اورژانس (P=0.03) و کل مدت زمان بستری بیماران با کل هزینه بیمارستانی آنها رابطه ای معنی دار مشاهده شد (P<0.0001).
    با توجه به نتایج این پژوهش، باید برنامه هایی مانند پایش های قانونی برای اخذ گواهی نامه های معتبر، آموزش های فنی و فرهنگ سازی اجتماعی برای افزایش ایمنی در استفاده از این وسایط نقلیه در جهت کاهش اثرات این تصادفات طراحی گردد تا از این طریق از تحمیل هزینه های مستقیم و غیر مستقیم این حوادث بر دوش نظام سلامت جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: تصادف، موتورسیکلت، هزینه، بیمارستان، خرم آباد
  • صدیقه سادات طوافیان، تیمور آقاملایی، شهرام زارع صفحات 263-269
    بر اساس الگوی بین نظریه ای، افراد در مراحل مختلف آمادگی برای تغییر رفتار سلامتی قرار دارند. تعیین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار می تواند در طراحی مداخله های مناسب و موثر به منظور ترک یا کاهش مصرف سیگار مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه، تعیین مراحل تغییر رفتار در افراد مصرف کننده سیگار شهر بندر عباس بود.
    در این مطالعه مقطعی، 1810 نفر از افراد 15 سال و بالاتر از طریق نمونه گیری خوشه ای، مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تعیین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار در مصرف کنندگان آن، از پرسشنامه الگوی اقتصاد (Economy Model) استفاده شد که مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار را در یکی از مراحل پیش از قصد، قصد و آمادگی طبقه بندی می کند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی از طریق جدول های توزیع فراوانی و آزمون آماری کای مربع، در برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان دادند که از مجموع 1810 نفر مورد مطالعه، 212 نفر (7/11 درصد) سیگار مصرف می کردند که 204 نفر (2/96 درصد) مرد و 8 نفر (8/3 درصد) زن بودند. از میان افراد سیگاری، بیشترین میزان شیوع مصرف سیگار (2/64 درصد) در گروه سنی 50-41 سال و افراد با تحصیلات ابتدایی (2/39 درصد) بود. بین مصرف سیگار و متغیرهای جنس، سن و تحصیلات، ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (P<0.001) به نحوی که شیوع مصرف سیگار در مردان، افراد بالای 40 سال و افراد با تحصیلات ابتدایی، به طور معنی داری بیشتر از گروه های دیگر بود. از نظر توزیع افراد، در هر کدام از مراحل تغییر رفتار، نتایج مطالعه نشان دادند که 108 نفر (9/50 درصد) در مرحله پیش از قصد، 98 نفر (2/46 درصد) در مرحله قصد و 6 نفر (8/2 درصد) در مرحله آمادگی بودند. این مطالعه اختلاف آماری معنی داری را بین مراحل تغییر رفتار مصرف سیگار با جنس، سن و تحصیلات نشان نداد.
    نتایج این مطالعه روشن کردند که اکثریت قریب به اتفاق افراد مورد مطالعه در مرحله پیش از قصد و قصد قرار دارند و هیچ تصمیمی هم برای ترک سیگار در ماه های آینده ندارند. لذا این مطالعه پیشنهاد می کند که در مطالعات آینده به بررسی علل توقف در مراحل ابتدایی تغییر رفتار پرداخته شود تا از نتایج آنها بتوان در طراحی مداخله هایی مناسب برای ترک سیگار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: الگوی بین نظریه ای، تغییر رفتار، سیگار، مراحل تغییر، بندر عباس
  • زهرا جعفری، حسن عشایری، سعید ملایری، فرشید علاالدینی صفحات 271-278
    «رشد کودک» عبارتی است که به مهارت هایی که از بدو تولد تا 6 سالگی فرا گرفته می شوند، اشاره دارد. در مطالعه حاضر، ساخت و تعیین پایایی و روایی «آزمون سنجش رشد نیوشا» به مثابه مقیاسی یکپارچه سنجش مهارت های شنوایی، زبان و گفتار در کودکان فارسی زبان بدو تولد تا 6 سال مد نظر بود. نسخه ابتدایی این آزمون، پس از مطالعه منابع مختلف، در 4 حیطه رشدی «شنوایی»، «زبان دریافتی»، «زبان بیانی» و «گفتار» در 13 گروه سنی در محدوده بدو تولد تا 72 ماه، طراحی و تدوین شد. پس از یک بررسی مقدماتی روی 75 کودک و انجام اصلاحات لازم، این آزمون از شهریور ماه 1385 تا مرداد ماه 1386 با مراجعه به مهدهای کودک و مراکز بهداشت روی 593 کودک طبیعی از هر دو جنس، در استان تهران اجرا و پایایی آزمون آزمون مجدد، پایایی بین نظرات پرسشگران، روایی محتوا و ساختار آن تعیین گردید.
    در بررسی هر دو پایایی، بین نظرهای پرسشگران و پایایی آزمون آزمون مجدد، همبستگی بیش از 95 درصد به دست آمد (P<0.001). در بیش از 90 درصد از موارد، میزان روایی محتوا بر اساس مقیاس هفت گزینه ای لیکرت در حد «کاملا» و «بسیار زیاد» ارزیابی شد و بررسی روایی ساختار، تاثیر سن بر نتایج آزمون را نشان داد.
    در مطالعه حاضر، معیار تفسیر نتایج، کسب «حداقل» امتیاز یا بالاتر تعیین گردید. کودکانی که طی دو بار ارزیابی، نتوانند این امتیاز را کسب کنند، برای تعیین میزان تاخیر رشدی احتمالی، در گروه (های) سنی پایین تر مورد ارزیابی قرار می گیرند. در کل 373 موضوع مورد آزمون، تنها در 3 مورد بین دختران و پسران تفاوت معناداری وجود داشت (P<0.02). آزمون سنجش رشد نیوشا، مقیاس جامع و یکپارچه ای برای ارزیابی سیر رشد و شناسایی هر گونه تاخیر، در مهارت های رشدی کودکان بدو تولد تا 6 سال فارسی زبان است که از پایایی و روایی زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: رشد، کودکان، مقیاس، شنوایی، زبان، گفتار، روایی، پایایی
  • رزیتا رضایی، شیرین حجازی، ژاسمن شاه نظریان، محمود محمودی، سیدجلیل سیدی اندی صفحات 279-287
    تصویر ذهنی از جسم، تصویری از بدن ما است که در ذهن خود به آن شکل می دهیم و تصور می کنیم. تغییراتی که در بدن رخ می دهند باعث تضعیف تصویر ذهنی می شوند. بیماران همودیالیزی، به دلیل آثار مخرب ناشی از فرآیند بیماری، در تصویر ذهنی از جسم خویش دچار اختلال می شوند و حتی قادر به پاسخگویی مناسب به تنش های خفیف نیز نیستند. جراحی پیوند کلیه نیز می تواند فرد را به سوی مسایل و مشکلات روحی روانی از جمله اختلال در تصویر ذهنی از جسم سوق دهد.
    با توجه به تاثیر مشکلات روحی روانی در فرایند درمان این دو گروه از بیماران، پژوهش حاضر به مقایسه تصویر ذهنی از جسم بیماران تحت درمان با همودیالیز و بیماران پیوند کلیه در بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران و مرکز دیالیز و پیوند اعضا پرداخته است. روش گردآوری داده ها توزیع فرم مصاحبه ای، شامل 2 بخش و 38 سوال بود که توسط پژوهشگر تنظیم گردید. به منظور تعیین روایی آن از اعتبار محتوا و برای تعیین پایایی آن از روش دو نیمه کردن (Split-Half method) استفاده شد.
    پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و نیز آزمون های آماری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که 33.3 درصد از افراد همودیالیزی، تصویر ذهنی کاملا منفی دارند، در حالی که این نسبت در افراد پیوند کلیوی تنها 2.7 درصد بود و تفاوت آماری معنی داری نیز در متغیر تصویر ذهنی از جسم در بین دو گروه وجود داشت (P<0.00001). در مدل رگرسیونی، تنها متغیر گروه و سطح تحصیلات تاثیر معنی داری (P<0.00001) بر روی تصویر ذهنی افراد داشت و تصویر ذهنی مثبت، در افراد پیوندی، 7.8 برابر افراد دیالیزی و در افراد با سطح تحصیلات دیپلم و بالاتر، 6.8 برابر افراد با سطح تحصیلات زیر دیپلم بود.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از جسم، همودیالیز، پیوند کلیه
  • فرشته بایگی، احمدرضا درستی مطلق، محمدرضا اشراقیان، هاله صدرزاده یگانه صفحات 289-296
    مطالعه حاضر به تعیین عوامل خطر خانوادگی چاقی در دانش آموزان دبستانی شهر نیشابور پرداخته است. در این بررسی مقطعی، 1471 دانش آموز 6-12 ساله با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای، انتخاب و مطالعه شدند. قد و وزن دانش آموزان و مادران آنها اندازه گیری و شاخص توده بدنی (Body Mass Index-BMI) آنها محاسبه شد. دانش آموزانی که دارای BMI بزرگتر یا مساوی صدک 95 مرجع حسینی و همکاران بودند، به مثابه گروه مورد (چاق=114 نفر) و به همان تعداد، دانش آموز غیرچاق (دارای BMI بین صدک 15 تا 85) برای مقایسه انتخاب شدند. ولی طی مطالعه 12 نفر از افراد این گروه، به دلیل عدم همکاری، از مطالعه حذف شدند (گروه غیرچاق=102 نفر). پس از محاسبه BMI مادران، مقادیر کمتر از 25، 25.29.9 و 330 کیلوگرم بر متر مربع، به ترتیب، طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق محسوب شدند. سایر داده ها با استفاده از پرسشنامه عمومی و با پرسش از مادر و دانش آموز جمع آوری گردیدند. در کودکان چاق، 55.3 درصد از مادران اضافه وزن داشتند، در حالی که این مورد فقط در 12.9 درصد از مادران گروه دیگر دیده شد (P<0.001). بین وضعیت سن مادر و چاق بودن دانش آموز ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (P=0.026). بین وضعیت شغل پدر و مادر و چاق بودن دانش آموز نیز ارتباط معنی دار به چشم می خورد (P<0.001). دو گروه از نظر سواد والدین نیز تفاوت معنی دار نشان دادند (P<0.001). درصد از افراد چاق هم در خانواده پدری و هم در خانواده مادری سابقه چاقی داشتند، در حالی که این رقم در گروه دیگر 2.0 درصد بود (P<0.001). در کودکان چاق 21.1 درصد از افراد، دارای وضعیت اقتصادی خوب بودند، در حالی که فقط 2.0 درصد از افراد دیگر گروه وضعیت اقتصادی خوب داشتند. بعد خانوار نیز، در دو گروه، تفاوت آماری معنی دار داشت (P<0.001).
    در این مطالعه، چاقی مادر، سابقه چاقی در خانواده، بعد خانوار، وضعیت اقتصادی خانواده، سن، سواد و شغل والدین، عوامل خطر خانوادگی چاقی در دانش آموزان دبستانی نیشابور شناخته شدند.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، چاقی، خانواده، دانش آموز دبستانی
  • نرگس واسعی، نصرت الله بدوحی، ملیحه مولوی، کتایون جهانگیری، علیرضا بابایی صفحات 297-301
    سوختگی و ضایعات همراه آن از جمله مهم ترین علل مرگ و میر و بیمارگونگی (موربیدیتی) در ایران و جهان هستند. در سوختگی، شاخص درصد سوختگی که منجر به مرگ می شود (Lethal Area 50 LA50) بهتر از میزان مرگ و میر، کیفیت احیا و مراقبت های پزشکی را بیان می کند. منظور از LA50، درصدی از سوختگی سطح بدن است که در 50 درصد از موارد، منجر به مرگ بیماران می شود. در این مطالعه،LA50 سالانه بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، پرونده 1326 بیمار که در فاصله مهر 1384 تا شهریور 1385 که به این مرکز مراجعه کرده بودند، بررسی شد و فراوانی سنی، جنسی و نوع سوختگی و نیز میانگین سنی، توزیع جنسی سوختگی، درصد سوختگی، میزان بقا و LA50 محاسبه شد و به کمک آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش، حاکی از آنند که میانگین سنی بیماران و میزان مرگ و میر به ترتیب 27.6 (±18) سال و 28.8 درصد و سوختگی حرارتی، شایع ترین نوع سوختگی بودند. با اثبات همبستگی میزان مرگ و میر با درصد سطح سوختگی (Pearson test، P<0.05، R square=0.756)،LA50 برابر با 52.38 درصد تعیین شد. سوختگی حرارتی، کشنده ترین نوع سوختگی است (LA50=%52.77). همچنین LA50 در زنان اندکی کمتر از مردان است.
    نتیجه این است که اگرچه LA50 و میزان بقای بیماران سوختگی در ایران بهبود یافته است، ولی همچنان از ارقام موجود در کشورهای توسعه یافته کمتر است. این امر می تواند ناشی از ضعف آموزش های پیشگیرانه، کمبود نیروی انساتی و امکانات درمانی، وجود مشکلات عدیده در کنترل عفونت و درصد سوختگی های وسیع و عمیق باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، LA50، مرگ و میر
  • موسوی بتول، میرسلیمی فاطمه، سروش محمد رضا، معصومی مهدی، منتظری علی صفحات 303-310
    هدف از انجام این مطالعه بررسی کیفیت زندگی و تعیین عوامل مرتبط و پیشگویی کننده آن در جانبازانی است که در طول 8 سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و پس از آن مبتلا به قطع عضو در هر دو اندام تحتانی شده اند. از میان 576 نفر جانباز با قطع عضو در هر دو اندام تحتانی، 327 نفر در طرح مورد نظر شرکت کردند (میزان پاسخ دهی 57 درصد). ارزیابی کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه SF-36 انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری One sample t test و Independent t test استفاده شد و برای تعیین عوامل پیشگویی کننده کیفیت زندگی، از مدل رگرسیون استفاده شد. میانگین سنی جانبازان با قطع عضو برابر 42.05 با انحراف معیار 6.3 سال بود. قطع هر دو اندام از زیر زانو، شایع ترین نوع قطع عضو 37.2 درصد (124 نفر) بود. حدود 66.4 درصد (218نفر) درد فانتوم داشتند. بیش از نیمی از افراد مورد مطالعه 50.7 درصد (166 نفر) به فعالیت ورزشی می پرداختند. حدود 20 درصد (63 نفر) در طول یک سال قبل از مطالعه، سابقه بستری داشتند. میزان 50.5 درصد (165 نفر) از جانبازان از میزان در آمد خود ناراضی بودند. در ارزیابی کیفیت زندگی، کمترین میانگین مربوط به درد جسمی (47.97±24.02) و بیشترین میانگین نمره مربوط به عملکرد اجتماعی (66.67±26.74) بود. میانگین نمرات در تمامی 8 حیطه کیفیت زندگی در جانبازان به طور معنی دار از سطح عادی (نرمال) جامعه پایین تر بود. جانبازانی که سابقه مثبت بستری شدن در طول یک سال قبل از مطالعه، درد فانتوم، مصرف سیگار، عدم فعالیت ورزشی و بی کاری را گزارش کرده بودند، به طور معنی داری از کیفیت زندگی کمتری نسبت به بقیه، برخوردار بودند که در این میان سابقه بستری شدن و رضایت از درآمد، مهم ترین نقش را در کیفیت زندگی جانبازان داشتند. این مطالعه نشان داد که جانبازان با قطع عضو در هر دو اندام تحتانی، کیفیت زندگی کمتری داشته اند که ارایه و بهبود خدمات حمایتی و توانبخشی از جمله تشویق به ورزش، برنامه های تفریحی، کنترل و درمان عوارض ثانویه ناشی از قطع اندام (آمپوتاسیون) به این گروه می تواند به بهبود کیفیت زندگی آنان کمک کند.
    کلیدواژگان: قطع عضو اندام تحتانی، جانباز، کیفیت زندگی، جنگ، ایران، SF، 36
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 312
|
  • Hossein Alimohammadi, Shahram Alamdari, Afshin Amini, Mohammadreza Sohrabi Pages 227-234
    Objective(s)

    To assess general hospitals of Shaheed Beheshti medical university in terms of emergency unit designing for access to its different parts.

    Methods

    Imam Hussein, Loghman, Shohada Tajrish, Taleghani and Shaheed Modares general teaching hospitals of SBMU which had higher visit per year were assessed for 40 criteria of access to different parts of their emergency unit by a checklist. Data have been gathered by an emergency medicine resident through interview with related personnel. Collected data compared with standards which have been used in emergency medicine.

    Results

    Only eleven to sixteen out of 40 criteria had been fullfilled in selected hospitals. Thirteen criteria have been missed and only five criteria were fullfilled in all the hospitals. Others missed in one or more. Some of the essential criteria like cardio respiratory resuscitation room being near the entrance, dissociation between ambulance and outpatient entrance, obvious entrance for emergency unit, easy access to laboratory and radiology from emergency unit, lack of markers for triage were missed in all and criteria for traumatic and psychological patients were missed in almost all. Easy visual access to patients through nursing station, use of elevator and waiting room in emergency unit were observed in all the hospitals.

    Conclusion

    It seems that access criteria are not considered correctly in designing of the study hospitals. Designing hospitals need its requirements and emergency unit location should be considered at first stages of designing.

  • Akbar Nikpajouh, Batoul Shariati, Soraya Soheili Pages 235-244
    Objective(s)
    To calculate the costs of the radiology ward by step-down method in Amir Alam hospital, Tehran, Iran.
    Methods
    By employing the Step-down cost accounting (SDCA) method, the current cost, overhead cost, capital cost and depreciation charge etc. of the radiology ward of Amiralam hospital and then considering the number of the rendered services the unit cost of such services have been calculated.
    Results
    Costs of the service unit computed for a simple radiology services were Rls 50,064/-, for sonography, Rls 70,300/-, and for CT scan, Rls 245,142/-. The tariffs of the Ministry of Health and medical Educations only cover about fifty percent of the said costs. The personnel costs of the unit which were Rls 1,788,100,000/-, formed about 62% of the entire costs of the Radiology Ward.
    Conclusion
    In order to compute costs and use analyses of costs in the management of the hospital, we need real and available accounting data. We further need to use an identical accounting method all over the country and to save accounting information according to the computation of the costs of the service units.We can finally determine real tariffs once we do multiple researches in different hospital, using the same method.
  • Nargess Saiepour, Hojjat Zeraatti, Roya Abhari, Kazem Mohammad Pages 245-251
    Objective(s)

    To determine Back Pain (BKP) associated factors in the First and the Second National Health Surveys in Iran (1st NHS and 2nd NHS).

    Methods

    This study is based on the information obtained from the 1st NHS conducted in the year 1991 and the 2nd NHS conducted in the year 2000. 27752 and 36945 subjects aged 15 and over were interviewed in the 1st NHS and the 2nd NHS respectively, of whom 24589 subjects from the 1st NHS and 36488 subjects from 2nd NHS were included in this study.BKP was considered as dependent variable and number of the surveys (1st NHS, 2nd NHS), residential area, age gender, education, marital status, smoking cigarette, smoking hubble bubble, spinal fractures, mental health, skeletal deformation and Body Mass Index (BMI) were considered as independent variables.Logistic regression models have been applied for data analysis, using SPSS soft ware.

    Results

    It is indicated that odds of BKP in the 2nd NHS is less than odds of BKP in the 1st NHS. Odds of BKP increases with increase in age and BMI and it decreases with increase in level of education. Odds of BKP is higher in women and married subjects. Smoking, mental disorder, spinal fracture and skeletal deformation increase the odds of BKP.

    Conclusion

    The findings showed that higher level of education, lower BMI and quitting smoking can help controlling BKP.

  • Amin Torabi, Mohammad Javad Tarrahi, Ghafar Ali Mahmoudi Pages 253-262
    Objective(s)
    To determine frequency of motorcycle accident and its hospital costs on injured persons referring to Shohada university hospital in Khoramabad, Iran.
    Methods
    A descriptive study was conducted on all injured persons who referred to Shohad-e-Eshayer in Khormabad between June 2005 till July 2006. All demographic and some data related to cost of accidence of 375 individuals were collected. A 20-items questionnaire was designed for this study.
    Results
    Of total, fifteen persons (4%) died. Approximately ninety percent were male. Individuals aged 16-25 years accounted for 56.8% all of injured. Head trauma was reason for 56.2% of mortality rate. Most of injured (92%) not used helmet. Total hospital cost of persons was 981572746 Rial (101194 $).these injured persons included 4/1% of total injured that referral to hospital. 14/7% of total injured traffic accidents were motorcycle injured accident.1/2% of total hospitalization in center included motorcycle injured persons. Based on Pearson coefficient test, there was a significant statistical relationship between length of stay in emergency department and number of rider (P=0.03) and also, total length of stay with total hospital cost (P<0.0001).
    Conclusion
    The findings of this study indicate that motorcycle accident imposes direct and indirect cost on social and health system, therefore must be reduce it.
  • Sedigheh Sadat Tavafian, Teamur Aghamolaei, Shahram Zare Pages 263-269
    Objective(s)
    Transtheoretical Model is a behavior change model that incorporates the stages of change for the process of quitting smoking. The aim of this study was to determine these stages in smokers living in Bandar Abbass, Iran.
    Methods
    This was a cross sectional study. Using cluster random sampling, 1810 subjects aged 15 years and over, were studied from April to May 2007 in Bandar Abbass, Iran. Economy Model Questionnaire was used to collect data regarding three stages of change including precontemplation, contemplation and preparation within current smokers to describe different levels of readiness to quit smoking.
    Results
    In all, 1810 individuals were studied. Two hundred and twelve participants (11.7%) were smokers, among them 204 (96.2) were men. There were statistically significant differences between smokers and non-smokers in terms of gender, age and education (P<0.001). The stage of change distribution across precontemplation, contemplation and preparation was 50.9 %, 46.2 %, and 2.8% respectively. There were no statistical differences between stages of change in terms of gender, age and education.
    Conclusion
    This study revealed the majority of smokers were distributed in precontemplation and contemplation stages. These findings should be considered in future studies.
  • Zahra Jafari, Hassan Ashayeri, Saeed Malayeri, Farshid Alaedini Pages 271-278
    Objective(s)
    To translate and to test reliability and validity of the Newsha Hearing, Language and Speech Development Scale in Iran.
    Methods
    The first version of Newsha scale was prepared in four developmental milestones of "hearing", "receptive language", "expressive language" and "speech" in 13 age groups from birth to 72 months via much survey on different related resources. After a pilot study on 75 children and performing necessary corrections, the test was conducted on 593 normal children of both sexes in nurseries and health centers of Tehran province from July 2006 to August 2007. The teat-retest reliability, inter-rater reliability, content validity and construct validity of the test were determined.
    Results
    More than 95% correlation was shown in both test-retest and inter-rater reliabilities (P<0.001). The content validity revealed "perfect" and "too much" options of seven choices Likert scale in more than 90%, and construct validity exhibited the effect of age on the test results. Accepting minimum or higher score was considered as the criteria of Newsha findings interpretation in all age groups of each developmental milestone. For the cases who can not accept this criterion, completion of scale in lower age(s) group to define any probable developmental delay is necessary. The sex difference was shown just in 3 items among all the 373 items of the scale (P<0.02).
    Conclusion
    The "Newsha Developmental Scale" is an integrated and a comprehensive scale to evaluate development process and identify any delay in developmental abilities of children with Persian language from birth to 6 years of age that has good reliability and validity.
  • Rozita Rezai, Shirin Hejazi, Jasmen Shahnazarian, Mahmod Mahmodi, Seyyed Jalil Seyyedi Pages 279-287
    Objective(s)
    To compare body image between patients under hemodialysis treatment and renal transplantation.
    Methods
    Randomly one hundred fifty patients who had hospitalized in renal units affiliated to Tehran and Iran universities of medicals sciences. The method of data collection was interviewing. An interview from including 2 sections and 38 questions has been arranged.
    Results
    Our study showed that 33.3% of hemodialysis patients have had quite negative body imaging, while only 2.7% patients with renal transplantation had negative image about their body. This difference was statistically significant (P<0.0001).
    Conclusion
    Nurses as a group that has close contact with these patients should have special attention to pateints psychic health.
  • Fereshteh Bayegi, Ahmad Reza Dorosti Mottlagh, Mohammad Reza Eshraghian, Haleh Sadrzadeh Pages 289-296
    Objective(s)
    To determine obesity familial risk factors in school children in winter 2006.
    Methods
    In a cross-sectional study 1471 students aged 6-12 years old selected by two stage cluster sampling. Height and weight of students and their mothers were measured and BMI was calculated. Obesity was defined as having a BMI≥ 95th percentile of Iranian reference. Thereafter, 114 pupils were selected as obese children and the control group was chosen from students having 15th ≤BMI≤85th percentiles. Two groups were matched by age, school and classroom. Twelve non-obese students left the study because of not willing to corporate (n=102 students). Mothers were categorized based on BMI to 3 groups: “<25.0 kg/m2 = normal weight”, “25.0-29.9 kg/m2= overweight”, “≥30 kg/m2= obese”. Demographic questionnaire was completed by interviewing the mothers.
    Results
    Fifty five percent of obese pupils and 12.9% of control group had overweight mothers (P<0.001). There was a significant association between childhood obesity and mother's age, parental occupation and education (P<0.001). Sixty eight percent of obese students had family history of obesity, while only 2.0% of control group had similar background (P<0.001). More than 21.1% of obese children were categorized as good economic status, but 2.0% of second group were in this rank. Family size was significantly different in two groups (P<0.001).
    Conclusion
    In this study, mother's obesity, family history of obesity, family size, economic status, mother's age, parental education and occupation were the risk factors of obesity in Neishabour school children.
  • Narges Vasee, Nosratollah Badoohi, Malihe Molavi, Katayun Jahangiri, Alireza Babaee Pages 297-301
    Objective(s)
    Lethal area 50 (LA50) index reflects quality of resuscitation process and medical care better than mortality rate of burn injuries. The present study is to evaluate annual LA50 for evaluation and further modification of burns medical care.
    Methods
    Medical records of 1326 hospitalized patients who immediately referred to Shahid Motahari burn hospital following burning during October 2004 to September 2005 were included. Data including gender, age, types of burn, percentage of burn and patients’ survival were recorded for all subjects. Frequency of age, gender, types of burn percentage of burn and patients’ survival, and mean age, gender distribution of burns were measured and LA50 (percentage of burned body surface lethal to 50% of patients) was calculated with Regression test.
    Results
    Patient's mean age and mortality rate were 27.6 (±18) years and 28.8% respectively. Thermal burn was the most common type of burning. After significant correlation mortality rate with percentage of burnt surface area (Pearson test, P<0.05, R square=0.756), we determined annual LA50 was 52.38%. Thermal burn is the most lethal cause with LA50 equal to 52.77. Moreover, LA50 is a little lower in female than male patients.
    Conclusion
    LA50 and burned patient's survival have improved in Iran, but are still much lower than those in developed countries, probably due to lack of skilled staff and facilities, exposure to infections and more complicated patients.
  • Batoul Mousavi, Fatemeh Mirsalimi, Mohammad Reza Soroush, Mehdi Masumi, Ali Montazeri Pages 303-310
    Objective(s)
    To measure quality of life in bilateral lower limb amputees due to the Iran-Iraq war.
    Methods
    A group consisting of 327 male (from all 576) war related bilateral lower limb amputees was surveyed. The 36-item short-form health survey (SF-36) questionnaire was used to measure quality of life. Socio-demographic data were collected by using another questionnaire.
    Results
    The average age of the amputees was 42.05 (std. D.: 6.3) years. About 20% (n=63) had history of hospitalization during the preceding year of the study. Salary dissatisfaction was reported in Half of the patients5/50 % (n=165). The highest and lowest mean scores in the study population were found for social function (66.67±26.74) and bodily pain (47.97±24.02) respectively. The quality of life in the cases in all eight SF-36 domains including: physical function, physical role limitation, bodily pain, mental health, role emotion, vitality, social function and general health were significantly lower than Iranian normal population. Smoking, unemployment, phantom pain, history of hospitalization, salary dissatisfaction were significantly accompany with lower quality of life. In regression analysis hospitalization and salary satisfaction played an important role on physical and mental component scales respectively.
    Conclusion
    The findings revealed that the bilateral lower limb amputees suffer from a poor quality of life. This also indicates the need for additional rehabilitation and health services.